bahasa jiwe bangse

hehehehehe, takpe ke aku cite pasal kekurengan family aku sendiri? tp cite2 ni fun babe. utk gumbira2 la… bukan utk nak downgrade kan sape2.. hahaha mcm disclaimer pulak.
ok.ok. kite start ngan bapak aku. abah seorg yg sgt humble but excited to learn what my generation is all about. so waktu zaman2 kite tgh hit ngan in-line skate, abah belikan adik aku roller blade. cun, kaler purple satu, kaler itam satu. abah panggil benda alah tu ‘SEPATU BERODA’.

cantik tak sepatu beroda ku?

aku ingat abah jek mcm tu, rupenye adik aku pon terjebak gak. biasela, anak bongsukan… sume bende nak soh mak aku belikan termasukla pakaian2 dalam kan. one day, dia nak pergi date kot. tp keyco carik mak aku. deodorant dia dah kering. huh, problem2. dia ckp ‘mak, mamat punye PENGGELEK KETIAK dah abes.’

puan-puan, mula2 gelekkan ke atas dan kemudian kekiri sedikit

last sekals mak aku, tp tak bole nak gelak lebeh2. derhaka namanya. mak aku orang banjar johor. so, dia still sgt semangat banjar dan bangga ngan keturunan dia la. tp dia juga sgt suka berbahasa inggeris, org bandar la konon. dia suka improvised pronounciation kalau lidah dia ala2 tak bole sebut. These two are my all time favourite.

  • kaunter – koanter
  • charger – charzer

I have a really fun family didn’t I?… and for that I love them to bits. cheers!

2 thoughts on “bahasa jiwe bangse

  1. aku pun saiko says:

    patut la ko kelakar gile.

  2. azra says:

    lagi ko nak kutuk bahse aku.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: